Légkezelők tisztítása és fertőtlenítése

Az elhanyagolt, nem rendszeresen tisztított és fertőtlenített légkezelők és klíma rendszerek komoly egészségügyi, biztonsági és energiahatékonysági kockázatot jelentenek!

A légkezelő berendezések és a hőcserélők, hővisszanyerők tisztántartása több szempontból is nagyon fontos és amint a főorvosi ajánlásban is olvashatták, erre különösen ajánlott a szárazjég szórásos tisztítási technológia.

A technológia lényege, hogy szárazjég granulátumot (-80 C°-os széndioxid gáz, amely szilárd halmazállapotú) nagynyomású levegő segítségével szórják a tisztítandó felületre, természetesen változtatható levegő mennyiséggel és nyomással, így az egészen finom felületekben sem tesz kárt, viszont a makacs, durva szennyeződésekkel szemben is hatékony!

A tisztítás közben a szárazjég szublimál (elpárolog), a felület a tisztítás után teljesen száraz marad, nem igényel semmilyen kezelést, melléktermék vagy veszélyes hulladék nem keletkezik.

A szárazjeges tisztítás előnyei

Kiváló minőségű befúvott levegő

A – 80 C°-os szárazjég részecskék a légkezelő gépekben a legeldugottabb, legproblémásabb helyekre is eljutnak, és a nagyon alacsony hőmérsékletnek köszönhetően a baktériumok, vírusok, gombák az érintkezés hatására pusztulásra vannak ítélve.

Energia megtakarítás

  • A hőcserélők, kaloriferek lamelláin és a benne lévő vízcsöveken kivétel nélkül tapasztalható az átáramló levegőben lévő por lerakódása. Karbantartás hiánya esetén ez a réteg képes eltömíteni, befedni a kaloriferek felületét. A tisztítás hatására ez a lerakódott poranyag eltávozik a kalorifer belsejéből, így a megtakarítás kétirányú.
  • A lamellák felületéről eltűnik a lerakódott porréteg, ezáltal a megnövekedett eredeti keresztmetszeten áramolhat át a levegő. Az elektromos motor kisebb terheléssel, hatékonyabban dolgozik, ezáltal kevesebb áramot fogyaszt.
  • Az energia megtakarítás másik oldala ott jelentkezik, hogy a vízcsövekre tapadt porréteg eltávolításával megszűnik azok „szigetelése”, így a hőleadás illetve a hőfelvétel jelentősen javul. Ennek köszönhetően a vízoldal hűtése, fűtése is kevesebb energiát igényel.

Légmennyiség növekedés

A tisztítás után a lerakódott poranyag eltávozik a rendszerből, így a hőcserélő visszanyeri eredeti keresztmetszetét. Ennek hatására szennyezettségtől függően 10-40%-al megnő a szállított levegő mennyisége, visszaáll az eredeti mennyiségű légszállítás.

Poros légcsatorna rendszer tisztítása, karbantartása

A kör és négyszög keresztmetszetű poros légcsatorna tisztításának szükségességét egyrészt szemrevételezéssel, másrészt az MSZ EN 12097:2006 számú szabvány, és az ott hivatkozott rendeletek szerint állapítják meg. Ha a szemrevételezéskor nem egyértelmű a takarítás szükségessége abban az esetben az ÁNTSZ (OKI) mintát vesz, amiből megállapítja a felületi por koncentrációt.

A légcsatornában lerakódott porréteg akadályozza a levegő részecskéinek áramlását, mivel azok nem a légcsatorna vonalában, hanem a légcsatorna falai között pattogva haladnak előre. Amennyiben a porréteg vastagodik, a levegő részecskék nem az ideális szögben pattannak tovább, így a légáramlási rendszer teljesen lelassul, lerontva a helyiségek légcseréjét!

A légcsatornákat speciális tisztítógépekkel és szükség szerint emberi munkaerővel tisztítják, a belső felületeken a port fellazítják, és azt a tisztítónyílásokon keresztül egy elszívó ventilátorral egy zárt porzsákba gyűjtik. A poros szennyeződést, mint veszélyes hulladékot elszállíttatják és az elszállításról szóló igazolást a dokumentációhoz csatolni kell.

A tisztítás utolsó lépéseként a légcsatorna rendszert speciális fertőtlenítő szerrel kezelik, elpusztítva a megtelepedett baktériumokat, vírusokat illetve gombákat.

A légcsatorna tisztítás előnyei

  • A tisztítás és a következő fázisban történő fertőtlenítés hatására, így a befúvott levegő mikrobiológiája a jelentősen javul, a határértékeken jóval belüli baktériumszámot mutat.
  • A tisztítás után a légcsatornában megszűnik a porlerakódás, ezáltal a levegő ideális körülmények közt áramlik, így jelentősen megnő a szállított levegő mennyisége.

A légkezelők fertőtlenítése

A légkezelők fertőtlenítése az alábbi lépésekből áll.

  • A tisztítás után finom ultrahangos porlasztású fertőtlenítő köddel kezeljük a lamellákat. A lamellákon megtapadt nanoezüst darabok pedig hosszú távon biztosítják a felület vírusok, gombák, baktériumok védelmét.
  • A központi hőcserélő nyílásán a légcsatornába bevezetjük az ultahangos ködképző gépeinket és a rendszer megindításával a teljes csőhálózaton végigvezetjük a fertőtlenítő ködöt. A fertőtlenítő köd hidrogén peroxid tartalma elpusztítja a hálózatban található kórokozak, a légcsatorna belsejében megtapadó nanoezüst darabok pedig biztosítják a kórokozók megtapadása elleni védelmet.