Csőhálózatok HYDRO-géles tisztítása

Vízellátó rendszerek mechanikus tisztítása Hydro-Géllel

A Hydro-Gél csúcstechnológiával könnyen, hatékonyan és gazdaságosan távolíthatók el a csőben lerakódott vagy a csőfalra tapadt szennyező anyagok. A hydro-gél olyan vízbázisú gél, amely semmilyen káros összetevőt nem tartalmaz és teljes mértékben környezetbarát. Ennek a tulajdonságának köszönhetően igen nagy biztonsággal használható az ivóvíz vezetékek tisztítására. A hydro-gél előállítása a műveleti helyszínen történik a tisztítási igény figyelembe vételével. Tetszés szerint kombinálható különféle segédanyagokkal pl. fertőtlenítőszerrel, így egy ütemben komplex tisztítás valósítható meg.

A kivitelezés

A vízellátó vezetékek belső tisztítása és fertőtlenítése rendszeresen visszatérő problémát jelent a szolgáltatók számára. Az eddig alkalmazott mechanikus és hidraulikus tisztítási eljárások általában nem gazdaságosak, időigényesek és az eredmény sem mindig megfelelő. A kifejlesztett hydro-géles csúcstechnológiával könnyen, hatékonyan és gazdaságosan távolíthatóak el a csőben lerakódott szennyeződések. A környezetbarát technológia az ivóvíz rendszerekben is biztonságosan alkalmazható, mivel semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. 

A csővezetékek belső tisztításának számos olyan módja van, melyek az eddigi tapasztalatok alapján, többkevesebb sikerrel alkalmazhatók a gyakorlatban. A legelterjedtebbek a mechanikus tisztítási eljárások, pl. csőgörényezés, szivacsozás. A kevésbé kötődő szennyeződéseket általában hidraulikus öblítéssel távolítják el. Mindegyik eljárásnak megvan a maga hátránya: a mechanikus tisztítás során gyakran beszorul a görény vagy a szivacs, a hidraulikus öblítésnél pedig jelentős vízveszteséggel kell számolni. Ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére – először az olajiparban – fejlesztettek ki speciális géleket, melyek segítségével egyszerűbbé és hatékonyabbá tették a különféle szénhidrogéneket szállító vezetékek belső felületének tisztítását. Ebből kiindulva egy olyan környezetbarát gélt fejlesztettünk ki, amely biztonságosan alkalmazható az ivó- és ipari vízellátó rendszerek tisztításánál is.

A hydro-gél technológia legfontosabb jellemzői

A hydro-gél olyan vízbázisú gél, amely semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, teljes mértékben környezetbarát. Ennek a tulajdonságának köszönhetően igen nagy biztonsággal használható az ivóvíz vezetékek tisztítására. A gél — a víznyomás hatására — dugószerűen halad végig a csővezetékben és tökéletesen felveszi annak alakját. Minden rejtett zugból képes magába gyűjteni a szennyeződéseket. Többféle típusú hydro-gélt alkalmazhatunk az elvégzendő tisztítási feladatnak megfelelően: a „tológélek” a durvább szennyeződéseket távolítják el, a „felszedő gélek” pedig a kevésbé kötött, fellazított szennyeződéseket gyűjtik magukba. A tisztítási művelet során úgynevezett „gél-vonatokat” állíthatunk össze, melynek „vagonjai” másmás feladatot látnak el. A gél-vonatokat mindig az adott feladatnak megfelelően állítjuk össze, pl. tartalmazhatnak különféle viszkozitású és funkciójú géleket, fertőtlenítőszert vagy olyan mikro-eszközt, melynek segítségével pontosan feltérképezhető a vezetékhálózat. Ezzel az új csúcstechnológiával komplex módon, akár egy lépésben oldhatók meg a hálózat karbantartási feladatok. A hydro-géllel történő tisztítás rendkívül egyszerű és gazdaságos, minden üzemeltetőnek ajánljuk!

Gyakorlati alkalmazása

 • Használatával időt és pénzt lehet megtakarítani.
 • Nem kell megbontani a hálózatot, nincs szükség speciális öblítő-szerelvények megépítésére.
 • A hálózatban a gél a meglévő szerelvényekkel kormányozható.
 • A gél felveszi a csővezeték alakját, így minden rejtett zugból eltávolítja a szennyeződéseket.
 • A hydro-géllel egy lépésben is komplex tisztítás valósítható meg.
 • A géllel továbbított mikro eszközzel a hálózat feltérképezhető.
 • A gél nem akad el (pl. szűkület, szerelvények, stb.) és maradéktalanul eltávozik a rendszerből.
 • A tisztítás után a vezeték azonnal üzembe helyezhető, nincs íz, szag vagy zavarossági probléma.
 • Használata biztonságos, nem károsítja az egészséget, a természetbe kijutva nyom nélkül lebomlik.
 • Az elhasznált gél közcsatornába bocsátható.
 • A tisztítás után nem keletkezik kezelendő hulladék.
 • Rendelkezik OTH engedéllyel.​

Szénhidrogén vezetékek tisztítása oleo-géllel

A szénhidrogének transzportálását a legtöbb esetben csővezetékek segítségével oldják meg. A szállító vezetékek különböző anyagokkal szennyeződhetnek, mint pl. paraffin, aszfaltén, réteghomok, vízkő, vas-oxid, stb. Az oleo-gél alapú „csőgörény” technológia bizonyítottan az egyik leghatásosabb módszer a csővezetékek tisztítására, szénhidrogén vezetékek esetében vízmentesítésére is.

Az óriási előny az idő- és költségtényezők csökkentésében nyilvánul meg azzal, hogy a gél-dugó akár egyszeri csővezetéken való áthajtásával megoldható az egyébként idő- és munkaigényes, komplex tisztítási és vízmentesítési feladat.

A technológia lényege, hogy a különböző feladatok elvégzésére alkalmas anyagokból úgynevezett „gél-vonatokat” állítunk össze, és ezek a vonatok komplexitásuknál fogva bármilyen problémát képesek megoldani. A vonat „vagonjai” különböző anyagú, speciális gélekből épülnek fel, melyek önmagukban, esetleg egyéb adalékanyaggal történő bekeverés után lesznek alkalmasak az adott feladat elvégzésére.